Nov. 1, 2024 | Daniela FAUR

Workshopul - One Health Digital Twin in cadrul conferintei "Științele Vieții Astăzi pentru Mâine" organizata de Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași

În cadrul simpozionului „Științele Vieții Astăzi pentru Mâine”, desfășurat la Iași, România, în perioada 23-26 octombrie 2024, s-a organizat workshopul dedicat implementarii One Health Digital Twin. Pentru a înțelege, anticipa și combate bolile infecțioase emergente transmise de vectori și zoonotice, este necesara dezvoltarea unei abordaro integrată One-Health care să ia în considerare legăturile dintre sănătatea umană, sănătatea animală și sănătatea mediului. Acest lucru implică în mod special stabilirea unui sistem de supraveghere care combină supravegherea umană și animală (detectarea cazurilor umane/animale și a rezervoarelor virale animale), supravegherea entomologică (identificarea vectorilor și a riscului vectorial asociat) și monitorizarea mediului.

În calitate de autor și coordonator al echipei DTEClimate, prof. Mihai Datcu a susținut prezentarea proiectului în cadrul sesiunii plenare de deschidere, alături de Corina Văduva, Daniela Faur, Daniela Colțuc, Alexandru Vulpe și Andrei Anghel de la Universitatea Politehnică București.

Evenimentul a beneficiat de prezența a numerosi parteneri din consorțiu, inclusiv reprezentanți ai ROSA, Greensfoot, Praxis, Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului. Această colaborare interdisciplinară a fost evidențiată în cadrul sesiunii speciale centrate pe conceptul One Health implementat în proiectul specific Vebdisease.

Discuțiile și prezentările au subliniat angajamentul comun al consorțiului de a folosi știința și tehnologia avansată pentru a răspunde provocărilor globale și a promova sustenabilitatea.


Share this